Economie en banen

De coronapandemie vormt ongekende uitdagingen voor de wereldeconomie. Ook in Europa treft de pandemie vele personen, gezinnen en bedrijven. De EU werkt daarom aan een eerlijk herstelplan voor de economische en sociale schade.

Economie en banen - vrouw in de techniek

Wat doet Europa op het gebied van economie en banen?

De coronapandemie heeft vooral kleine en middelgrote bedrijven zwaar getroffen. Deze bedrijven vormen de ruggengraat van de Europese economie. De EU wil daarom dat landen samenwerken aan herstelplannen om economisch sterker uit de crisis te komen. Hierbij wil de EU blijven investeren in een groene en digitale toekomst, waarbij zwakkeren in de samenleving beter worden beschermd.

Om in de komende jaren de economische plannen van de EU te realiseren, is een bedrag van maar liefst 1.800 miljard euro beschikbaar gesteld. Er is bijvoorbeeld een NextGenerationEU-fonds, waarbij meer dan 800 miljard euro wordt ingezet om de economische en sociale schade als gevolg van de coronapandemie te herstellen. En om de Europese economie ook op de lange termijn gezonder, groener en digitaler te maken.

Wat vind jij?

Samenwerken aan een sterke Europese economie kan op verschillende manieren. Er kan bijvoorbeeld besloten worden dat er (meer) geld van de EU naar onderzoek en innovatie moet. Of EU-landen kunnen gezamenlijke belastingregels afspreken die gelden voor alle bedrijven in de EU. Sommige mensen vinden dat onze economie juist onafhankelijker moet worden van die van andere Europese landen.

Hoe zie jij de toekomst van Europa op het gebied van economie en banen? Dit is jouw kans om mee te denken over bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Vind jij dat bedrijven in de EU meer kennis en ideeën met elkaar moeten delen om zo de Europese economie sterker te maken?
  • Vind jij dat de EU moet helpen om de werkgelegenheid te bevorderen? Ook als er dan Nederlands belastinggeld gaat naar banen in andere EU-landen?
  • Welke ideeën heb jij zelf voor een sterke Europese economie?