Gezondheidszorg

De coronapandemie veranderde onze kijk op de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van IC-bedden en vaccins. Tegelijkertijd stellen we steeds hogere eisen aan behandelmethoden en medicijnen. Meer Europese coördinatie levert volgens de EU een belangrijke bijdrage aan een sterke gezondheidszorg.

Gezondheidszorg - kind in ziekenhuis

Wat doet Europa op het gebied van gezondheidszorg?

Hoewel gezondheidszorg in de eerste plaats een taak is van de regeringen van EU-landen, kan het gezondheidsbeleid van de EU de gezondheidszorg ondersteunen en versterken. Tijdens de coronapandemie gebeurde dat bijvoorbeeld door gezamenlijk vaccins te bestellen en kennis over het virus met elkaar te delen.

In de toekomst wil de EU beter voorbereid zijn op mogelijke toekomstige (gezondheids)crisissen. Het doel is om alle EU-burgers te beschermen bij medische noodsituaties die meerdere landen raken. Daarnaast wil de EU zich inzetten voor andere onderdelen van de gezondheidszorg, zoals onderzoek naar kanker en andere ernstige ziekten.

Wat vind jij?

Bij de ontwikkeling, productie en levering van medicijnen werken EU-landen veel met elkaar samen. Als we als Nederland meer ons eigen plan trekken, kunnen we misschien sneller nieuwe medicijnen ontwikkelen. Aan de andere kant missen we dan wel de voordelen van samenwerking en kostenbesparing.

Hoe zie jij de toekomst van Europa op het gebied van gezondheidszorg? Dit is jouw kans om mee te denken over bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Moeten Europese landen meer samenwerken bij de bestrijding van een pandemie? Ook als Nederland daardoor zelf minder regels mag maken?
  • Als jij het voor het zeggen zou hebben, op welke gebieden zou jij dan Europees willen samenwerken aan gezondheidszorg?
  • Welke ideeën heb jij zelf voor een gezonde toekomst voor alle Europeanen?