De Conferentie bestaat uit drie onderdelen:
1. Nationale burgerdialogen
Lidstaten van de EU organiseren nationale burgerconsultaties. In Nederland organiseren we de nationale burgerdialoog Kijk op Europa.
2. Europese burgerpanels
Er zijn vier Europese burgerpanels, die elk bestaan uit 200 deelnemers. De burgerpanels komen fysiek en digitaal samen om te overleggen. De resultaten van deze bijeenkomsten worden vertaald naar voorstellen en aanbevelingen.
De vier burgerpanels richten zich elk op een andere selectie van thema’s:
- Waarden en rechten, rechtsstaat, veiligheid;
- Klimaatverandering en milieu/Gezondheid;
- Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid/Onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport/Digitale transformatie; en
- De EU in de wereld/Migratie.
Alle 27 EU-lidstaten worden binnen de burgerpanels vertegenwoordigd door ten minste één vrouwelijke en één mannelijke deelnemer. Bij de samenstelling van de panels wordt gezorgd voor een evenwicht in geografische herkomst, gender, leeftijd, achtergrond en/of opleidingsniveau. Een derde van elk panel bestaat uit jongeren tussen de 16 en 25 jaar.
3. Directe inbreng via het Europese (meertalige) digitale platform
Op het digitale platform van de Europese Conferentie kun je online ideeën delen over de negen centrale thema’s. Deze ideeën worden de hele Conferentie lang verzameld, geanalyseerd, gemonitord en gepubliceerd. Is er iets wat jij belangrijk vindt, maar niet binnen een van de thema’s valt? Ook die ideeën kun je delen.
Burgers en organisaties kunnen daarnaast ook evenementen organiseren of deelnemen aan evenementen van anderen. Dit kunnen online of fysieke bijeenkomsten zijn, of een combinatie van beide. Ook nationale, regionale en lokale overheden in heel Europa organiseren evenementen. Wil je weten waar en wanneer? Bekijk alle evenementen bij jou in de buurt of kijk hoe je zelf een evenement kunt organiseren.